Чинарът във варненския квартал „Аспарухово”, който е на над 1000 години, се бори за титлата „Дърво на годината” в конкурса "Дърво с корен" 2022.  Номинацията е на четвъртокласници от ОУ „Петко Р. Славейков“ с преподавател Мария Стефанова. 

Вековният чинар се намира в двора на бившата фабрика „Първи май”. Стволът му е 8 метра, а височината му е 18 м. Той е едно от петте най-стари дървета в България. Обявен е за защитен вид през 1969 г. и е включено в регистъра на МОСВ.

Конкурсът „Дърво с корен 2022“ търси най-интересните дървета в България и тази година е посветен на климатичните промени,  част от европейската инициатива “Климат на промяната” (#ClimateOfChange), която е съфинансирана от Европейската комисия в рамките на програма DEAR (Програма за образование за развитие и повишаване на информираността).

Всеки, който иска да подкрепи каузата, може да гласува ТУК до 5 декември и да потвърди гласа си в електронната си поща.

В „Аспарухово” се носи легенда, че на това дърво си е връзвал коня самият Хан Аспарух. Това едва ли е истина, но хилядолетният чинар е свидетел на цялата история на южния варненски квартал, както и на всичко, случило се край варненския бряг от Второто българско царство насам.

Още за историята на варненския чинар ще откриете в прикачения аудио файл.