Хърватия е доста по-отскоро в Евросъюза отколкото България, но вече половин година членува пълноправно и в еврозоната, и в Шенген. Икономиката на страната бере плодовете на тази интеграция - властите в Загреб отчитат ръст на туризма, пише NOVA.

Военен хеликоптер се разби в Хърватия, открити са две тела

Туризмът предоставя 20% от приходите в икономиката на страната. След спад заради пандемията, директорът на Хърватската туристическа асоциация отчита увеличение на нощувките с 11% в сравнение с 2019 г., която е рекордна за страната. „През 2022 г. постигнахме рекордни приходи от туризъм  - над 13 млрд. евро. Очакваме тази година да бъде още по-силна и да надминем финансовите приходи на миналата”, обясни той.

България влиза в Шенген на два етапа, Марк Рюте вече не е против

За някои хълма на град Макарска се е превърнал в строителна площадка – „градът не е това, което беше”. Властите виждат решение на проблема в първия закон за туризма, в който органите на местно самоуправление ще имат по-големи правомощия.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм