България по всяка вероятност ще влезе в Шенген до края на годината, като приемът ще е на два етапа, пише ОфНюз. През октомври ще отпадне граничният контрол по летищата, а през януари 2024 г. - и наземният.

Това съобщи базираното в Брюксел издание Euractiv, като се позова на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и правителството.

Мария Габриел ще се срещне с Фон дер Лайен и Борел в Брюксел

Заедно с България по същия график ще се присъедини и Румъния.

Според изданието е отпаднала най-голямата пречка за членството в Шенген - възраженията на Нидерландия, която от години налага вето на присъединяването. Правителството на премиера Марк Рюте е дало знак, че оценява високо усилията българския парламент и последните четири правителства за започване на реална съдебна реформа с въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор, пише Euractiv.

Освободиха директора на „Гранична полиция”

Възраженията на Австрия за разширяването на Шенген заради нарасналия брой бежанци не са отпаднали, но очакването е Виена повече да не спира двете балкански държави, ако остане единствената страна в ЕС, която е против, добавя брюкселското издание.

През декември миналата година членството на България в Шенген бе блокирано от Австрия и Нидерландия. Румъния бе спряна от само Австрия. От 1 януари 2023 г. пълноправен член на зоната за свободно придвижване стана Хърватия.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм