Капацитетът на бежанския лагер в Харманли да бъде намален до 400 настанени и те да са основно семейства, охраната да поеме полиция и жандармерия и оградата да бъде ремонтирана- с тези искания днес харманлийци излязоха на поредно протестно шествие. Организира го Граждански инициативен комитет. Даниел Грозев от състава му коментира, че това е 24-то подобно недоволство и макар част от исканията на комитета да са били изпълнени през последната една година, все още има какво да се желае.


В протестното шествие този път се включиха и мотористи от местния клуб,този в Свиленград, Кърджали и други населени места в Южна България по думите на Тодор Янев от този в Хасково. Той бе категоричен, че ще продължат да подкрепят харманлийци в исканията им да живеят спокойно в града си.


Бежанският център в Харманли е най-големият в страната. Той е с капацитет от 1676 души. В момента настанените в лагера са около 600, като 90 на сто са от Афганистан и Сирия, предимно млади мъже. Мария Петрова е майка на две деца, които казва, че се страхува да пусне сами да играят навън.


От гражданския инициативен комитет отчетоха свършеното за последната година по разрешаване на проблемите- по-малко настанени в лагера и въвеждане на по-ранен вечерен час. Като успех те отчетоха и отритото неотдавна звено „Жандармерия“ в града с между 10 и 15 униформени, които денонощно следят за реда в града и спазването на вечерния час от настанените в лагера. 


Организатори и участници в днешния протест в Харманли са категорични, че ще продължат да отстояват исканията си, докато те не бъдат изпълнени.