Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднови днес призива си за глобално премахване на ядрените оръжия, на фона на нарастващата загриженост от заплахата на Русия да ги използва във войната в Украйна.

"Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на ядрени саби", заяви Гутериш на специална сесия на Общото събрание, посветена на ядреното разоръжаване, цитиран от БГНЕС.

Борел: ЕС да приеме сериозно руското предупреждение за ядрено оръжие

"Нека бъда ясен - ерата на ядрения шантаж трябва да приключи. Всяко използване на ядрено оръжие би предизвикало хуманитарен Армагедон. Без премахване на ядрените оръжия не може да има мир," каза още той.

В речта си миналата седмица руският президент Владимир Путин отправи тънко прикрита заплаха за използване на ядрено оръжие след възвръщането от украинските сили на земите, завзети от Москва при седеммесечното нахлуване.

ЕС подготвя нови санкции срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отговори, че Вашингтон е казал на Москва, включително по частни канали, за "катастрофалните" последици от всяка употреба на ядрено оръжие.

Гутериш изрази разочарованието си, че конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядреното оръжие миналия месец не е успяла да постигне консенсус. Русия блокира резултата, след като проектодокументът подкрепи контрола на Украйна върху ядрената централа в Запорожие, чиято окупация от страна на Москва породи опасения от голяма авария.

Politico: Украинските войници се нуждаят от обучение, а само една европейска страна се отзовава

Съединените щати осъдиха позицията на Русия. Нито една ядрена сила обаче не подкрепи приетия през 2017 г. договор на ООН, в който се призовава за всеобхватна забрана на ядрените оръжия, като в подкрепа на този договор се обявиха предимно развиващите се страни.

Нито една държава не е използвала ядрени оръжия на бойното поле с изключение на Съединените щати през 1945 г., когато те унищожиха японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки над 200 000 души. Имперска Япония капитулира няколко дни по-късно, с което се сложи край на Втората световна война.

В речта си пред Общото събрание на ООН миналата седмица японският министър-председател Фумио Кишида обеща да работи за "свят без ядрени оръжия".

Песков: Не е взето решение за затваряне на границата в условията на мобилизация

"Заканата за използване на ядрени оръжия, както направи Русия, да не говорим за действителното използване на ядрени оръжия, е сериозна заплаха за мира и сигурността на международната общност и е абсолютно неприемлива", заяви Кишида.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм