Страните от ЕС ще наложат нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради планираните референдуми в Донбас, Запорожие и Херсонска област, Брюксел ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев.

Това каза в сряда на пресконференция върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след неформална среща на външните министри на общността в Ню Йорк.

Способен ли е Путин на ядрен ход срещу Украйна?

„Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро в координация с нашите партньори", каза Борел. „Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо."

Новите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат както персонални, така и секторни, каза Борел.

Инфарктен скок на цените на самолетните билети от Русия

"Днес е очевидно, че ще продължим да предоставяме и развиваме военна подкрепа, като доставяме оръжия на Украйна. Ние също така ще проучим и приемем нови ограничения - както лични, така и секторни", каза Борел. Той не уточни за какви санкции става дума, като отбеляза, че днес е взето само политическо решение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм