Първата ракета на България в мъжкия тенис – Григор Димитров, стартира с убедителна победа участието си във втория за годината турнир от Големия шлем – Ролан Гарос, съобщи dsport.bg. Гришо се наложи над американеца Александър Ковачевич с 6:4, 6:3, 6:4 в трисетов двубой, който продължи час и 58 минути.

Във фазата на 1/32-финалите Григор Димитров ще се изправи срещу победителя измежду унгареца Фабиан Марочан и представителя на Казахстан Михаил Кукушкин.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров сервира първи в мача и безпроблемно взе първото си подаване, за да поведе с 1:0 в първия сет. Ковачевич успя бързо да отговори и на свой ред спечели сервис-гейма си - 1:1. Гришо бе почти безупречен и в третия гейм, в който също сервира, като без да губи време го спечели поведе с 2:1. Двамата тенисисти продължиха да са безгрешни при подаванията си и с четвърто поредно 40:15 в срещата американецът изравни - 2:2. Мачът продължи да се движи гейм за гейм и отново с 40:15 Гришо поведе с 3:2. Познатото 40:15 за сервиращия Ковачевич и 3:3.

Григор Димитров изпита сериозни трудности при следващото си подаване и дори се стигна до брейкбол за Ковачевич, който бе използван от американеца - 3:4. Българинът показа здрави нерви и изигра отлично осмия гейм, на свой ред получи точка за пробив при 40:30, оползотвори я, рибрейк - 4:4. Гришо имаше леки колебания при сервис-гейма си, но ги преодоля и поведе с 5:4. Григор изигра много добър десети гейм, в който поведе с 40:15 и стигна до два сетбола, като оползотвори още първия от тях и с втория си пробив в мача затвори първия сет - 6:4

ВТОРИ СЕТ

Григор Димитров бе почти безгрешен при първото си подаване и го спечели с 40:15. Българският тенисист продължи да задава темпото в мача и при 40 равни достигна до точка за пробив, от която се възползва и поведе с 2:0. При 15:15 в третия гейм се стигна до изключително разиграване, при което Ковачевич принуди Гришо да бяга бързо по целия корт, но българинът не се справи с една от топките и Ковачевич поведе с 30:15, хасковлията обаче обърна нещата в своя полза и поведе с 3:0. Ковачевич се вдигна и бе абсолютно безапелационен при подаването си в четвъртия гейм като го спечели на нула и намали изоставането си до 1:3.

Българинът отговори на предизвикателството и на свой ход стигна до гейм на нула, с който стигна до аванс от 4:1. Александър Ковачевич имаше проблеми при своето подаване, след като Гришо стигна до 30:40, но американецът спечели важна точка и взе сервис-гейма си - 4:2 за Григор. Българският тенисист не срещна никакви трудности в седмия гейм, като поведе с 40:0, Ковачевич намали до 15:40, но Григор взе подаването си със следващата точка - 5:2. Гришо остави инициативата на американеца с осмия гейм и Ковачевич спечели сервис-гейма си на нула. След като спести сили, Григор Димитров бе безкомпромисен при следващото си подаване и затвори втория сет с 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

С известни колебания Ковачевич успя да вземе първото си подаване и поведе с 1:0. Григор също имаше трудности при сервис-гейма си, но успя да го вземе и да изравни - 1:1. Ковачевич спечели и второто си подаване в третия сет, за да поведе с 2:1 при геймовете. Гришо имаше известни затруднения при своя сервис гейм, но в крайна сметка успя да го вземе, за да възстанови равенството 2:2. Първата ракета на България успя максимално да затрудни представителя на САЩ, като го изравни на два пъти при 40:40, Григор Димитров пропиля първия си брейк пойнт, но след страхотен бекхенд по диагонала взе нов аванс и проби своя опонент, за да поведе с 3:2.

Григор Димитров усдпя да затвърди пробива след силен сервис-гейм, в който не даде шанс на Ковачевич. Американецът отново имаше проблем при своето подаване в седмия гейм, но въпреки че Григор стигна до 30:30, световният №88 успя да спечели две поредни точки и да затвори гейма, след който изоставаше с 3:4.

Ковачевич развихри форхенда си и стигна до 0:30, което заплашваше комфорта на световния номер 10 от последния час и половина игра. Стигна се и до 0:40 заради пресилен бекхенд-слайс на Гришо, а той все така не вкарваше първи сервис. Първият брейк бол беше отразен, но вторият беше материализиран с форхенд-уинър по правата от страна на Ковачевич, за да се стигне до 4:4. Хасковлията показа, че няма да се даде без бой и с бурната подкрепа на публика успя да върне веднага пробива, след като първо се стигна до 40:40, след което последваха две точки за Гришо, който се възползва от колебанието на своя опонент на първи сервис.

Нервите обвзеха Ковачевич, който се поддаде на емоциите си и дори при 0:30 в полза на Григор, понече да хвърли ракетата си. Българинът развихври форхенда си, разхождайки своя опонент по корта, за да поведе с 40:0 и да си осигури два мачпойнта и затвори двубоя още с първия си, като върза геврек на своя опопент.