Основният камък на параклис „Св. Архангел Михаил“ беше положен в двора на военно формирование 52 740 в Хасково днес. В основите бяха поставени още кръст, кандило и стъкленица с послание. Подписите си под него поставиха знеполският епископ Арсений, който отслужи литургия, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, заместник-кметът Динко Тенев и заместник-областният управител Митко Петров.


Благородната кауза е благословена от пловдивския митрополит Николай и подкрепена от командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, който е разрешил изграждането на параклис в района на военно формирование 52 740 – Хасково.


Преди 9 септември 1944г. в Хасково е имало два военни параклиса. Те са носели имената на Свети Архангел Михаил и на Свети Пантелеймон. По време на комунистическия режим храмовете са разрушени.


С полагането на основния камък на бъдещия параклис „Свети Архангел Михаил“ в поделение 52 740 се възстановява традицията във всеки военен обект да има параклис, където да се почита паметта на загиналите български войни, да се съхранява изконната връзка между българската армия и българската православна църква, да се възпитават нравствени ценности и добродетели. Това са част от мотивите на Сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест“, което инициира изграждането на храма, съобщи командирът на поделението подп. Иван Бонев. То е учредено през месец март 2020г., а днешният ритуал е част от събитията, с които се отбелязва 22-годишнината от основаването на 31 механизиран батальон.


Днес бригаден генерал Станимир Христов получи официално одобрен и благословен от Пловдивския митрополит проект за градеж на първия в новата история на Българската армия православен параклис във военно поделение в Хасково.


Продължава набирането на средства за изграждане на параклиса „Св. Архангел Михаил“.


Банкова сметка на Сдружение с нестопанска цел „Тунджанци – Решителност и чест“:
IBAN BG41 STSA 9300 0027 1006 67
BIC STSABGSF
Банка ДСК АД
Титуляр: Сдружение Тунджанци – Решителност и чест