Горещата вълна продължава, но вече и се вижда края, така че ни предстои промяна на времето в следващите дни.

В събота и неделя остава обаче горещо с дневни температури над 35 - 38 градуса в низините на страната, по високите западни полета до 33 - 34 градуса.

Тези от вас, които ще бъдат сред природата да се съобразавят с тези високи температури, да не се излагат дълго време на пряка слънчева светлина, да внимават с паленето на огън в гората или в полето, защото опасността от пожари е много висока.

Спазвайте всички прости правила за поведение при горещо време - пийте повече вода, не се излагайте пряко на слънце, във времето от 12 до 18 часа, бъдете особено внимателни към възрастните и децата.

В неделя следобед на места в Западна България ще се създадат условия за развитие на гръмотевични бури и валежи. И това ще е само началото на един няколко дневен период на по-нестабилно време, в който хем температурите ще се понижат, хем ще видим отново гръмотевици, проливни валежи и дори градушки.

Атмосферното налягане над Балканите ще се понижи, от северозапад към страната ще се придвижат по-хладни въздушни маси, атмосфретата ще е неустойчива и това са перфектните обстоятелства за типично летни бури с гръмотевици и проливни валежи.

Тези процеси ще започнат плахо в неделя, в понеделник също на места ще има гръмотевици и превалявания, както и във вторник, но от сряда и особено в четвъртък, очакваме повсеместни валежи и гръмотевици.

Тук е мястото да подчертаем, че трябва да следите краткосрочните прогнози на НИМХ, защото тези процеси са със стихиен характер и е трудно да се прогнозират точно, особено дни напред.

Ето защо Сноптичната комисия дава само най-общата тенденция за развитието на времето у нас в следващите 10 до 15 дни, но конкретното, ден по ден развитие на процесите трябва да се получава от краткосрочните прогнози.

Нестабилна ще е следавщата седмица, жегите ще намалеят, даже на места ще бъде и хладно, особено в четвъртък на запад, ще има условия за валежи и гръмотевици, за градушки, типични летни проявления.

Тъй като през юни вече имахме подобен характер на времето, то е ясно какво трябва да правим и как да се пазим в условия на силин гръмотевични бури. 

Юни ни подняса по много - както валежи и гръмотевици, градушки - така и сухо и горещо време.

Тази година юни е по-топъл с повече от 2 градуса над обичайното, което го характеризира като един от най-горещите юнски месеци в последните двайсетина години. Само да припомним, че през май пък беше точно обратното - май беше един от най-хладните майски месеци в последните двайсетина години. Това е природата и в това няма нищо необичайно.

Ще изпратим юни отново вероятно с по-високи температури, тъй като след захлаждането в средата на следващата седмица температурите отново ще се повишат.

В началото на юли, според средносрочните модели, е възможно да видим ново захлаждане, в първата десетдневка на новия летен месец.

Защо е толкова горещо? На този въпрос отговорът е много ясен. Заради атмосферната циркулация. От района на Северна Африка през Средиземно море се пренасят сухи и горещи въздушни маси към Балканите и на север към Украйна. Ето защо температурите са толкова високи и в комбинация с по-високото атмосферно налягане се създават условия за повишени на температурите до границата от 40 градуса. Това се случва всяко лято и в това няма нищо необичайно.

В Западна Европа е сравнително хладно, на места вали и там температурите са по-ниски. В централните части на континента е ту горещо, ту по-хладно, в зависимост от движението на атмосферните фронтове идващи от Атлантическия океан.

Лятото е в разгара си с типичните черти на българското лято, което помним от миналото. Няма нищо необичайно или извънредно, радвайте се на топлото и горещо време, то е само няколко седмици в годината.

Глобалната приземна температура остава непроменена - 14,56 градуса, обобщена от специализирания сайт temperature.global.

Независимо то това, че вече сме здраво стъпили в сезона на ураганите, в Атлантика няма развит ураган, което е малко странно, тъй като тази година се прогнозира по-активен ураганен сезон, защото в Тихия океан се развива студената фаза на Южната осцилация - Ла Ниня. Но предстои да видим, ураганният сезон завършва на 30 ноември, така че има достатъчно време за много ураганни бели.