Този юни ще влезе в метеорологичната история у нас като един от най-топлите юнски месеци в последните десетилетия. Вече имаме 9 поредни дни с температури над 30 градуса, в района на София, и горещо време в цялата страна. Заради специфичната атмосферна циркулация над Европа, горещ африкански въздух за дълго време се придвижваше през Средиземно море към Югоизточна Европа и това създаде условия за трайно горещо време у нас. Максималната температура достигна 34 градуса в района на София, далеч от юнските рекорди от 38 градуса. Но, тъй като доста дни подред беше горещо, това си е типично лятна гореща вълна.

Тя е към своя край, тъй като атмосферата над Западните Балкани се лабилизира, заради център на ниско налягане над Италия, което означава, че ще се създават условия за развитие на гръмотевични бури и слабо до средно захлаждане над западните и централните райони на страната.

Захлаждането на запад ще се усети от сряда, но най-вече в четвъртък и петък, когато и на много места в западните и централните планински райони, но не само там ще се създават условия за развитие на гръмотевични бури. Главно в сряда и четвъртък. С внимание! Ще има възможност и за градушки. 

В петък тези процеси ще са на по-малко места, а в събота и неделя ще е предимно слънчево и топло, температурите отново ще се повишат, но няма да достигнат тези граници от последните дни - ще са от 29 до 33 - 35 градуса.

В района на София захлаждането ще се усети още в сряда, но най-вече  в четвъртък и петък, в четвъртък температурите ще са малко над 20 градуса, в петък с два - четири градуса по-високи, за да се повишат до около 29 - 30 градуса в събота и неделя.

Другата седмица, в началото на юли, ще има и дни с високи дневни температури, но се очерава ново захлаждане, отново над западните и централните райони, около 2 - 4 юли, тогава ще се създадат условия за нови превалявания с гръмотевици, но това предстои да се уточни.

В Европа се затопли, сега е лято с температури до около 28 - 29 градуса, но там в началото на юли предстои сериозно захлаждане заради нахлуване на хладни въздушни маси от Атлантика.

Над южните части на конитинента, над Западните Балкани, се образуват мощни гръмотевични бури, заради център на ниско налягане.

Лятото в Северното полукълбо е в разгара си, нищо необичайно не се случва, Атлантика е много тих и няма нито една тропическа буря, камоли ураган. Това е доста необичайно, защото сме вече и с двата крака в сезона на урагините, а все още няма нито един образувал се ураган, котето е странно. Това ще се промени, но да видим в каква посока.

Глобалната приземна температура е стабилна - 14,54 градуса, според специализирания сайт за измерване на глобалната средна приземна температура. /temperature.global/ Тези данни подсказват, че няма извънредна климатична ситуация, и макар да има слабо приземно затопляне, това не води до отрицателни последици за хората, въпреки приказките в тази посока.

Доказателство за това е и нивото на леда в Северния ледови океан, което не само, че спря да намалява, но и се стабилизира на нивата от началото на това столетие.

И в Южния океан, около Антарктида, след рекордно ниското ниво на леда през изминалата антарктическа зима, тази година ледът нараства сравнително бързо, а да не забравяме, че само преди няколко години в края на миналото десетилетие, ледът около Антарктида бе на максимално ниво, ненаблодавано до момента. 

Тези флуктуации имат изцяло природен характер и показват, че климатът има вътрешна променливост, която не се съотнася по никакъв начин към дейността на хората. 

Ето защо е важно да се изучават всички сложни взаимни връзки в системата атмосфера, океан, слънце, които все още крият много неизвестни и не можем  да кажем ясно, какво точно ще се случи в идващите десетилетия. Включително е възможно и още затопляне, но и спиране на този процес и дори захлаждане.