Инфлацията в Испания е достигнала 10,8 на сто на годишна основа през юли, с 0,6 пункта повече от юни и ново рекордно равнище от септември 1984 г., потвърди Националният статистически институт (INE), цитиран от Франс прес.

Инфлацията в Украйна над 22 процента за първи път от повече от шест години
       
Институтът отдава това ускоряване на три групи: жилищата, които са поскъпнали с 23 процента на годишна основа, най-вече заради покачването на цените на електричеството през юли, сектора на облеклото и обувките, както и храните и безалкохолните напитки.

Годишната инфлация в Чехия скочи до 17,5 на сто през юли

Спад от 3 процента спрямо юни има в сектора на транспорта поради поевтиняването на горивата.

Както и в първоначалната оценка на института, обявена на 29 юли, основната инфлация, която не включва силно променливи категории като енергията, със сезонни корекции е нараснала с 0,6 пункта през юли до 6,1 на сто - най-високото равнище от януари 1993 г.

Българи закриват влоговете си в банките

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който позволява сравнение с други страни от еврозоната, е преразгледан низходящо до 10,7 на сто спрямо предварителната оценка от края на юли за равнище от 10,8 на сто. Спрямо юни ХИПЦ е прибавил 0,7 пункта.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм