Има предложение за строителство на подземни паркинги под училища и детски градини в район „Триадица” в София, съобщиха от ГЕРБ-СДС. Идеята е да се изградят подземни паркинги под 22-ро и 41-во училище, както и 43-та детска градина, каза общинският съветник Мирослав Боршош. Той допълни, че от ГЕРБ са се въздържали по това предложение в комисията по екология и ще го направят и в останалите комисии, за да не мине проектът.

От ГЕРБ-СДС са твърдо против строителство на подземни паркинги под училища и детски градини. Темата се повдига заради опити да се гласува подобно предложение в комисиите на Столична община и да влезе в дневния ред за приемане. 

"Това означава простичко, че двора на училището, в което учи вашето дете, престава да бъде двор в продължение на много време, защото там ще се строи, след което там ще има подземен паркинг. Въздухопроводите, които извеждат изгорелите газове, ще минават по фасадата на тези детски заведения – детската градина и училището, и ще отиват в атмосферата, точно над главите на децата ни. Ефектът върху децата ще е много отрицателен. РЗИ и всички останали институции надявам се да не го позволят, но за да не стигнем до там ви заявяваме отсега – няма да допуснем в София да се строи под училища и детски градини, нито до тях."

Той подчерта и че няма обществено обсъждане за тези строежи, нито съгласуване с директорите на училищата или с родителските съвети.

"Разговарях с управляващите директори на тези учебни заведения – никой от тях не е предупреден. Няма никакво съгласуване с тях, няма никакво обществено обсъждане за това предложение. Ние не сме го допуснали през всички тези години, няма да го допуснем и сега. И се надявам да получим ясно обяснение както от районния кмет, така и от комбинацията Бонев-Терзиев за това защо настояват да има подземни паркинги. Ние сме „за” тях, но повярвайте ми, да вкараме цялата тази мръсотия, всички тези коли под училищата, под детските ни градини или в непосредствена близост до тях, е нещо, което не е логично да го допуснем. Оставете, че е така да се каже недопустимо от здравна, от хигиенна, от екологична гледна точка."

Боршош допълни, че ако все пак се приеме програмата за изграждане на такива паркинги, веднага може да влезе доклад по проекта, да се одобрят имотите и от септември строежът да започне. От ГЕРБ обаче заявиха намерение да не позволят това да се случи.

Чуйте повече в звуковия файл