Прекратяването на конкурса за възстановяване на Войнишкия мемориал в парка на НДК стана повод за изслушване на кмета Васил Терзиев в столичните общински комисии по култура и архитектура. Цел на изслушването беше той да даде своите мотиви за спирането на процедурата, въпреки че вече е имало класиран на първо място проект. При излагането на аргументите си Терзиев заяви, че е нужно подобни паметници, които ще стоят в градската среда на София с години, да получават по-широко одобрение.

След 3-часовите дискусии кметът каза, че ще претегли чутото и ще излезе с позиция в рамките на следващите няколко дни. 

Всички в дискусиите са се обединили около нуждата да има мемориал, който почита паметта на загиналите в Балканските войни и Първата световна, каза Васил Терзиев. И обясни какви са били мотивите му да прекрати конкурса.

"Нуждата да бъде възстановена историческата справедливост и тези хора да бъдат почетени – това ме е водело в решенията, че начинът, по който бяхме тръгнали да го реализираме, по-скоро щеше да ме доведе до поредният път, когато няма да се случи, въпреки желанието на огромна част от обществеността. Отново защото сме изолирали в процеса няколко от най-важните съсловни организации, защото пак сме опитали да забързаме процес, който може би му трябва още време."

Общо становище на всички от съвместното изслушване е, че паметникът трябва да бъде там, където е бил и в миналото, подчерта председателят на комисията по култура в Мирослав Боршош.

"Големият въпрос оттук нататък е дали кметът ще оттегли решението си за спиране на конкурса, което за съжаление дава възможност това решение да влезе в съда и години на ред ние да нямаме там паметник. След изслушването на кмета и след дискусиите той получи от нас възможност в рамките на няколко дни да вземе решение какво ще направи."

Боршош допълни, че се надява до вторник, когато е комисията по култура, Васил Терзиев да има готова позиция и да оттегли решението за анулиране на конкурса.

Припомняме, че преди дни кметът на София Васил Терзиев обяви, че е взел решение да прекрати процедурата по провеждане на конкурс за възстановяването на Войнишкия паметник в парка на НДК. Мемориалът е почитал загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, формирали Желязната дивизия, която се е сражавала в Балканските войни и в Първата световна.

Той се е намирал на мястото на статуята на лъва, която сега се издига в парка пред Националния дворец на културата. След разрушаването му, там е бил изграден паметникът „1300 години България”, който е съществувал до 2017 година.