„Демократичната общност престана да говори със своите избиратели, а какво остава с другите, които представляват много голям процент от българския народ. Но това е технологичен проблем. Отдолу седи нещо друго, което според мен е много по-важно. Крайно време е да станем сериозни демократичната общност“, това каза филологът Георги Гочев в предаването „Стълбището“  по Дарик радио.

„Да се разберем къде е основата на проблема в момента. Демокрацията е може би най-крехкия и най-експерименталния политически ред в цялата човешка история. Ако погледнете в исторически план кога е имало истинска демокрация и какво е представлявала тя, ще се окаже, че през много малко време от човешката история е имало демокрация, а през повечето време хората са живеели в друг вид режими. Ако си го представим както Карл Сейгън нарича нашата планета "малка синя точка", това е и демокрацията в човешката история - една малка синя точка“, допълни той.

„Демокрацията, за да бъде успешна, първо хората трябва да са представени в нея. И второто условие, за да съществува добре демокрацията, е да има общност. Когато не са изпълнени тези две условия, демокрацията се разпада и идва тирания. В момента сме в една много особена ситуация, в която имаме демократичен ред и либерална демокрация, но нямаме общност“, каза Гочев.

Гледайте целия разговор в прикачения файл.