Една от емблемите на Варна този септември навърши 55 години. Дворецът на културата и спорта, популярен сред варненци като Спортна зала, се отличава с авангардната си визия. Сградата с форма на генералска шапка впечатлява отдалече и определено е един от символите на морската столица.

Впечатляващата архитектура на Двореца на културата и спорта се среща на още няколко места по света. Най-близко до оригинала е Националният арт център в Лагос - най-големият град в Нигерия. Всъщност става въпрос за почти пълно копие на варненската сграда-емблема. С тази разлика, че нигерийското копие е четири пъти по-голямо. Нигерийците се спират на варненския модел след неуспешно търсене в САЩ, скандинавските страни и Западна Европа. Важен акцент при избора е, че покривът на сградата прилича на генералска шапка – факт, който допада на генерала, който по онова време е бил глава на военния режим в Нигерия.

Докато нигерийското копие на Спортна зала е съвсем легално, други две зали откровено са заимствали от оригиналната архитектура на варненския символ. Зимният стадион в Калгари поразително напомня на нашия спортен дворец. Съоръжението е открито през 1983 г., като част от подготовката на канадския град за зимната олимпиада през 1988 г.

За клонинг на Спортна зала може да се приеме и Стадионът на мира и приятелството в Атина. Закритото съоръжение в гръцката столица е открито през 1985 г.

Оказва се обаче, че проектантът на варненския Дворец на културата и спорта не е планирал сградата да изглежда като генералска шапка, която впоследствие е била пресъздадена няколко пъти в различни краища на света. Уникалната визия е вдъхновена от опашка на акула, разкри пред Дарик инж. Хрисимир Дочев, син на конструктора инж. Дочо Дочев, който приживе е бил част от екипа, проектирал Двореца на културата и спорта.

Главен проектант на Спортна зала е архитект Стефан Колчев. В разговор с Дочо Дочев навремето той споделил, че се е вдъхновил за проекта от контурите на опашката на акулата. Архитектурната идея тръгва от задната част на морския хищник. Бетоновата рамка с назъбен край отгоре пресъздава множество перки на акули, обясни инж. Хрисимир Дочев, който също се занимава с проектиране.

„В архитектурата няма нещо като авторски права, според мен. Някой като направи нещо, друг да не може да го повтори. По-скоро има авторски права ако някой иска да промени нещо вече направено”, коментира Дочев.

Още за историята на Двореца на културата и спорта и неговите двойници по света ще откриете в прикаченото аудио.

* Публикация по Проект на Дарик радио "Лятото е Варна 2023", финансиран от Община Варна по процедура "Конкурс за медийни проекти 2023"