Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) свали от интернет пространството фалшив видео клип с образа и гласа на държавния глава, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР).

От МВР посочват, че екипът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект. Благодарение на отличното си сътрудничество с български и чуждестранни социални платформи и доставчици на дигитални услуги, органите на МВР блокират и ще продължават да премахват незаконно, измамно или противоправно съдържание, използвано от киберпрестъпници, се казва още в прессъобщението. 

По-рано днес от прессекретариата на президента съобщиха, че президентската институция е информирала компетентните органи относно разпространяван в социалните мрежи клип, който злоупотребява с образа и гласа на държавния глава в мнима реклама на „Лукойл“ и имитира репортаж на Нова телевизия. 

Фалшивото видео е публикувано в 16:13 часа на 7 декември, пише OFFNews. Използван е запис на Нова телевизия от официално събитие, в което е участвал държавният глава. Страницата, публикувала фалшивото съдържание, е кръстена "Uggd65" и е създадена на 9 ноември тази година.

В началото на записа се чува как журналист пита Радев дали се налага свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. По средата на въпроса обаче започва фалшивият запис, в който "репортер" моли президента да "разкаже за проекта "Лукойл" и защо е взел такова решение".

Ето какво "отговаря" президентът:

"Заедно с "Лукойл" стартирахме проект, благодарение на който всеки български гражданин вече може да инвестира в проекти на "Лукойл" и да получава стабилен пасивен доход от около 500-600 лв. на месец (б.а. тук записът прекъсва и сумата е грешно произнесена, като към поста пише, че става въпрос за 6000 лева).

Отдавна обмислях реализацията на този проект, защото много от нашите граждани винаги търсят проекти, в които да могат изгодно да инвестират, за да получат допълнителен пасивен доход. Разбирам ги, защото това е наистина важно. Първо работиш за парите, а след това - парите работят за теб.

Това е единственият начин да постигнете финансова независимост и в бъдеще да не си губите времето в работа, а просто да се наслаждавате на живота и да получавате добър пасивен доход.

Благодарение на инвестициите всеки българин ще може да си позволи да пътува по света, да има хубава къща и кола и най-важното - да осигури достоен стандарт на живот на близките си.

Броят на местата е ограничен, затова побързайте да се включите, защото това е добра възможност да спечелите допълнителен капитал."

През октомври от Министерския съвет предупредиха, че манипулирано видео с лицето и гласа на премиера Николай Денков се разпространява в социалната мрежа Фейсбук. 

Според проучване на „Тренд“, осъществено през юли т.г., 64% от българите се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността. 

Дийпфейк или дълбока фалшификация е технология, която използва форма на изкуствен интелект, съчетана с машинно обучение, за да се заменят във видеоклип или аудиозапис изказвания или действия на различни хора.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм