Франция ще предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег SCALP, за да помогне на силите на Киев да поразяват цели дълбоко зад руските линии, заяви президентът Еманюел Макрон.

Пристигайки на срещата на върха на НАТО, посветена на битката на Киев срещу инвазията на Москва, Макрон заяви, че Париж ще изпрати ракетите SCALP, които вече са доставени от Лондон под името "Storm Shadow".

Шаламанов по Дарик: Изпращането на стара техника на Украйна, може да повиши боеготовността на българската армия

Макрон заяви, че новата доставка на ракети има за цел да позволи на Украйна да нанася удари по руските окупационни сили "в дълбочина" по време на контраофанзивата си за освобождаване на територията си.

SCALP/Storm Shadow е англо-френско оръжие с обсег на действие 250 км - най-дългият от всички западни оръжия, доставяни на Украйна досега - а Великобритания обяви през май, че ще достави партида от усъвършенстваните оръжия.

Австралия е изпратила военна помощ на Украйна без разрешения за износ

Русия реагира с гняв, предупреждавайки, че Лондон рискува да бъде въвлечен директно в конфликта, а дори някои западни съюзници се опасяват, че Киев може да нанесе удари по самата Русия.

Макрон обаче намекна, че Украйна е поела ангажимент да не използва SCALP срещу такива цели, като заяви, че те са били предоставени "в съответствие с нашата доктрина, т.е. за да се позволи на Украйна да защитава собствената си територия".

Тагарев: Изпращаме на Украйна годни стари неща, ще бъдем компенсирани финансово

Макрон не каза колко от ракетите ще бъдат изпратени, но според специализирания преглед на отбраната DSI се предполага, че Франция разполага с арсенал от по-малко от 400 ракети.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм