Смолян и Смилян са  домакини на първата изнесена извън Италия годишна среща на тематичната мрежа „Бавни Бобови“ към Слоу Фуд Интернешънъл. Срещата ще се проведе в продължение на два дни. Изборът на домакин на този международен форум извън Италия е признание за дългогодишните усилия на Смилян, подкрепяни от Община Смолян, да популяризира традицията на отглеждането на Смилянския фасул като част от био-културното наследство на общностите в района на Горното поречие на река Арда, превръщайки го в разпознаваем гастрономически продукти в емблема на кулинарията в Смолянския регион, с който се идентифицират Родопите.

Организатори на събитието са НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – Смилян, Кметство – с. Смилян и Слоу Фуд – България, в партньорство с Община Смолян и Слоу Фуд Интернешенъл.

В срещата ще вземат участие експерти от централата на Slow Food Internationalв Бра, Италия, вицепрезидентът на Global Bean Лиза Хофман, производители, експерти и изследователи, членове на мрежата „Бавни бобови“ от Италия, Албания, Молдова, Румъния, Латвия и Република Северна Македония, председателят на Слоу Фуд-България доц. д-р Десислава Димитрова, производители от Родорите, от общностите на Слоу Фуд в България, на МИГ и МИРГ от Родопите.

Началото на срещата ще бъде сложено с конференция на тема „Протеиновият преход и интелигентни стратегии за териториално развитие и туризъм“. 

Срещата ще продължи с изложение-базар „Чиста храна за нас и нашите деца“ в с. Смилян, в който с щандове ще вземат участие производители на органични храни и продукти. Щандовете ще бъдат разположени в парковото пространство пред Кметство - с. Смилян и читалището. Базарът ще включва щандове на производители на храни от сектори "Растениевъдство" и "Пчеларство", култивирано отглеждане на билки и производители на сладка от култивирани и диворастящи горски плодове, мляко и млечни продукти. В дните на базара са предвидени кулинарни демонстрации на Професионалната гимназия по туризъм – Смолян и професионалните готвачи Снежана Орлова от Смолян и Златко Дончев от Ивайловградл. Ще има демонстрация на приготвяне на трахана и на сапуни с натурални масла, образователни беседи и . приложно ателие за деца „Направи свое ястие от семена на фасул и бобови варива“.