Заради съмнения за присвояване и злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на новооткрития тунел „Железница“, европрокуратурата е поискала претърсване в шест фирми и две къщи, съобщиха от офиса на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши в Люксембург. Обиските са извършени в понеделник от Главна дирекция „Национална полиция“ (МВР) и ДАНС.

Пътният тунел беше отворен за движение в края на февруари, като беше изтъкнато, че е най-дългият у нас с всички системи за безопасност, енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н.

Строителството на тунела, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него, започна през октомври 2019 г.

Европейската прокуратура е започнала проверката за злоупотребите, свързани със строителството след сигнал, получен от ДАНС. Според него една от компаниите в консорциума е заподозряна в присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.Твърди се, че е извършила фиктивни преводи за над 11 млн. лева към кухи фирми, като впоследствие били теглени големи суми от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появявали и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура за инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Строителството на тунел „Железница“ по магистрала „Струма“ се ръководи от Агенция „Пътна инфраструктура“, която е сключила договор с консорциум от три компании за реализацията на проекта. Той е частично финансиран от Европейския кохезионен фонд. Проектът е на стойност от 95,6 млн. евро, а 85% от тях са предоставени от ЕС.