"Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу Ковид-19 в Европейския съюз", съобщи институцията, информира в. "Билд". Това потвърждение се дължи на "изключително високия обществен интерес". 

На този етап не се разкриват допълнителни подробности, посочва вестникът.

Над 200 души в Хърватия са разследвани заради фалшиви Ковид удостоверения

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки. 

Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня "Билд".

НОВИЯТ ЕПИЗОД ОТ "ЗДРАВЕ НА ФОКУС":

Какво точно разследва прокуратурата в момента, остава неясно. В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро. 

Както съобщи вестник "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла  е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Проф. Кантарджиев за Ковид: Вече можем да си отдъхнем

Европейската комисия отказа да предостави на журналистите достъп до въпросните текстови съобщения. Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм