Европейската комисия (ЕК) ще разследва социалните мрежи “Фейсбук” и “Инстаграм”, които са собственост на американската компания “Мета” за потенциални нарушения на правилата за онлайн съдържание, свързани с безопасността на децата и психичното здраве, предаде БТА, цитирайки Ройтерс и ДПА.

Европейската комисия коментира, че разследването се дължи на това, че двете социални мрежи не са адресирали правилно рисковете за децата за ползване на онлайн платформите.

“Комисията е загрижена, че системите както на “Фейсбук”, така и на “Инстаграм”, включително техните алгоритми, могат да стимулират поведенчески зависимости при децата, както и да създадат така наречените “ефекти на заешка дупка”, се разкрива в изявление на изпълнителната власт на Европейския съюз.

„Комисията е притеснена и за достъпа на деца до неподходящо съдържание, както и за методите за гарантиране на възрастта и проверка, въведени от “Мета”, коментират от ЕК.

Установяване на нарушения на Закона за цифровите услуги на ЕС, който влезе в сила от миналата година, могат да доведат до глоби до 6 процента от годишния глобален оборот на съответната компания, съобщава БТА.