ЕС призова Тбилиси да отмени приетия на трето четене закон за "чуждите агенти".

"Приемането на този закон оказва отрицателно въздействие върху напредъка на Грузия по пътя към ЕС. Призоваваме грузинските власти да оттеглят закона", се казва в съвместно изявление на върховния представител по въпросите за външната политика и сигурност Жозеп Борел и останалата част от изпълнителната власт на ЕС.

Гласуването на закона беше съпроводено от протести, които на моменти стигаха до насилие. Блокирани улици в центъра на Тбилиси, сблъсъци между полицаи и протестиращи и бой в парламента. Протестиращите смятат приетия закон за заплаха за европейската интеграция на страната, тъй като той отразява подобно репресивно законодателство, прокарано в Русия.

Със скандирания „Не на руския закон“ около 2000 предимно млади протестиращи се събраха пред парламента преди гласуването, а няколко хиляди се присъединиха към демонстрацията вечерта, след като се разпространи новината, че депутатите са приели закона.

Според една от протестиращите законът ще разбие европейското бъдеще на страната, за което са се борили много години. По думите ѝ той разрушава ценностите. Грузинското правителство иска да ни открадне бъдещото, което мнозинството иска, добави тя.

Министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че 13 демонстранти са били арестувани за „неподчинение на полицейски разпореждания“.

Законът изисква медии и организации да се регистрират като „чуждестранни агенти“, ако получават повече от 20% от финансирането си от чужбина. Подобно законодателство действа в Русия от десетилетие, където то се използва за репресии срещу опозицията. Управляващата партия „Грузинска мечта“ казва, че то е нужно за повече прозрачност.

Преди окончателното гласуване на закона в парламента избухнаха сблъсъци между депутатите от „Грузинска мечта“ и опозицията, като телевизионни кадри показаха как депутати, мъже и жени, се бутат и си разменят удари, докато гневният дебат бързо се разраства.

Проектозаконът беше осъден също от Съединените щати и правозащитни организации.