Брюксел кипи от коментари за предстоящата зима, докато руските сили продължават войната си в Украйна. Фокусът обаче е повече върху енергийната криза в Европа, разпалена от инвазията, отколкото върху самите битки.

Лидерите на Европейския съюз се опитват да заявят, че подкрепата им за Украйна е непоколебима, въпреки че блокът се препъва в неотдавнашните опити да договори нови мерки срещу Москва..

Байдън ограничава приема на бежанци до 125 хил. души

ЕС казва, че санкциите му "смилат" икономиката на Русия, но те, както се очакваше, вредят и на Европа.

Поне публично украинските власти казват, че не се притесняват, че енергийната криза в Европа ще засегне подкрепата за тях.

Германският външен министър на изненадващо посещение в Киев

Те обаче не пренебрегват тази възможност. Длъжностните лица в Киев са наясно, че следващите месеци ще бъдат предизвикателни и посланието към ЕС е последователно и вероятно координирано: ще бъде трудно за вас, но си представете какво ще бъде за нас.

27-те държави-членки сега обмислят предложения за поставяне на таван на цените на руския газ - мярка, която Владимир Путин предупреди, че ще доведе до спиране на руските енергийни доставки.

Проучване: Над 62% от българите имат позитивно отношение към бежанците у нас

Руското спиране за неопределено време на газопровода "Северен поток 1", който минава от Русия до Германия, се възприема от цяла Европа като ответен опит на Кремъл да повиши цените на газа и да посее безредици.

Президентът Володимир Зеленски многократно осъди това, което той описва като енергийното изнудване на Русия, призовавайки европейските страни да останат единни. Москва, каза той миналия уикенд, "се опитва да атакува с бедност и политически хаос там, където все още не може да атакува с ракети".

Руски обстрел в украинския град Бахмут уби 8 души и рани 17

Дни по-рано първата дама Олена Зеленска каза, че докато Обединеното кралство "брои стотинки", Украйна брои жертвите. Прости и силни думи, предназначени да резонират.

Нашествието на президента Путин и последвалите жестокости изглежда шокираха ЕС и го принудиха да действа.

Блинкен: Европа има шанс да се отърве от руската енергийна хватка

Тък като войната обаче започна и последствията от нея се разпространиха из целия континент, има опасения, че колективната воля намалява.

Игор Жовква, заместник-ръководител на кабинета на президента, каза пред Би Би Си, че правителството на Украйна е уверено, че няма да има промяна в политиката от европейските му съюзници и че никой лидер не е свързал подкрепата на страната си с общественото мнение. Надеждата е, че хората ще хвърлят вината за борбите си върху действията на Русия, а не върху помощта, предоставена на Украйна или отговора на инвазията.

Зеленски: Армията е „освободила десетки селища“

За Украйна военната помощ на Запада и санкциите срещу Русия са жизненоважни. Има нужда от повече оръжия и пари, за да поддържат страната, ще се налагат още повече санкции.

Няма признаци, че новият министър-председател на Обединеното кралство, Лиз Тръс, е по-малко ангажирана с войната от своя предшественик. Няколко часа след встъпването си в длъжност тя разговаря по телефона с президента Зеленски. 

Историческо видео: Първи разговор между Зеленски и Макрон веднага след началото на войната

Президентът на САЩ Джо Байдън ще поиска 11,7 милиарда долара спешно финансиране от Конгреса за допълнителна помощ за Украйна.

Картината в Европейския съюз може да е по-сложна

ЕС вече прие най-малко шест пакета от санкции, но е мистерия кога може да се появи следващият официален набор от мерки.

Изненадващо: Блинкен е отново в Киев

Призивите за пълна визова забрана за Русия в целия ЕС не намериха необходимата подкрепа и 27-те държави се задоволиха с по-меки ограничения.

Преди лятната ваканция те се пазариха за смекчено петролно ембарго.

Някои държави-членки, като Полша и балтийските страни, остават „твърдолинейни“, вярвайки, че ЕС не трябва да чака „задействания“, преди да действа.

Други са по-колебливи, като твърдят, че е време да се направи равносметка и да се гарантира, че съществуващите мерки работят добре.

Норвегия ще дари ракети Hellfire на Украйна

Унгария вече е обвинена в "мека" позиция към Русия и това продължава да предизвиква вълнения.

Отговорът на Игор Жовка за енергийната криза в Европа беше откровен: „Вие имате морален избор. От една страна имате все по-лоши условия на живот, а от друга – зависимост от агресора”, каза той.

Зеленски: Отвоювахме няколко селища край Харков

Жовка каза пред Би Би Си, че намаляването на европейската зависимост от руската енергия може да е трудно сега, но ще се изплати в дългосрочен план, тъй като руската агресия в Украйна няма да спре.

Междувременно украинският премиер Денис Шмихал тази седмица призова държавите-членки да подкрепят пълно енергийно ембарго и да изключат всички руски банки от системата за финансови съобщения Swift.

ООН: Русия принудително преселва деца от Украйна

Брюксел също е обвинен, че бавно предоставя милиарди, обещани като финансова помощ за Украйна, докато Киев продължава да пледира за по-модерни оръжия.

Освен това има опасения, че Италия може да стане по-малко надежден партньор, ако десен алианс дойде на власт след изборите по-късно този месец.

Миналата събота до 70 000 души протестираха в чешката столица Прага, изразявайки гнева си срещу цените на енергията, както и срещу ЕС и НАТО.

Украйна призна, че тя е ударила руските бази в Крим

Демонстрацията беше организирана от крайнодесни и крайнолеви групи. Чешкият премиер Петр Фиала каза, че зад това стоят "руските петоколонаджии".

Политиците обаче са напълно наясно, че ударът от високите сметки за енергия може да доведе до безредици.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок също призна, че това е възможно, но беше категорична: „Санкциите ще останат и през зимата“. 

Видео на руски се присмива на Европа, започвала „ледена епоха“

Нейното правителство наскоро създаде пакет от 65 милиарда евро за помощ за потребителите и бизнеса.

Високопоставен европейски дипломат каза пред Би Би Си, че макар да са се притеснявали от колебанията от Берлин, сега вярват, че отношението към Русия наистина се е променило и че за ЕС като цяло, докато пътят напред се обсъжда активно, няма връщане назад.

Жовка заяви, че зимата ще бъде тежка за голяма част от Европа, както и за Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм