Доставката на боеприпаси за Украйна от ЕС се натъква на проблеми заради забавеното им производство, предизвикано от сериозен недостиг на експлозиви, съобщава „Файненшъл таймс”. Според изданието ЕС е изправен пред недостиг на барут, пластични експлозиви и тротил, поради което няма да може бързо да изпълнява поръчки. Европейските служители посочват като основен проблем факта, че отбранителната промишленост на блока не е в най-добра форма за широкомащабно военно производство. Производителите на боеприпаси в Европа предупреждават, че нарастването на търсенето на оръжия може само да повиши допълнително цените им, които вече са поскъпнали с 20% през 2022 г., но не и да увеличи производствените обеми. Както уточнява изданието, повечето от заводите вече работят на предела на мощностите си и според експертите увеличаването на производството ще отнеме поне три години.

Путин с изненадващо посещение в Крим (видео)

По-рано стана известно, че Австрия, Малта и Ирландия са отказали да участват в сделката на ЕС за доставка на боеприпаси за Киев на стойност два милиарда евро. Причината за това решение е конституционния или историческия неутралитет на тези държави.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм