Българският държавен глава Румен Радев и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се обединиха около нуждата от по-добро сътрудничество срещу мигрантския натиск и опазването на общата ни граница. Двамата се срещнаха в двореца Вахдеттин в Истанбул.

Радев подчерта, че сътрудничеството между Турция и България е изключително важно за сигурността, стабилността и просперитета в Югоизточна Европа.  

Реджеп Ердоган изтъкна, че с българския президент са коментирали редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на туризма, икономиката и транспортната свързаност.  Обсъдена е и възможността за доставки на втечнен природен газ през Турция.

Румен Радев ще се срещне с Ердоган в Турция

Обща воля за развитието на сътрудничеството между България и Турция в редица сфери изразиха при работна среща президентите на двете страни.

Българският държавен глава Румен Радев обърна внимание на войната в Украйна , като уточни, че кризата там вече променя глобалните вериги за доставки, а днес единственият надежден сухопътен маршрут е през Турция и България.

Бой в турския парламент приключи в интензивното отделение (видео)

По думите му е необходимо повишаване на капацитета на граничните пунктове на двете държави. Радев уточни, че на днешната среща са набелязали действия в тази посока.

Той изрази очакванията си и за още по-голяма свързаност на енергийни системи между двете България и Турция.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сътрудничеството между България и Турция ще достигне нови резултати с модернизацията на граничните пунктове на българска територия, както и със създаване на инфраструктурата на контрол на храните. Ердоган посочи, че инвестициите на турския бизнес в България надвишава 2,5 млрд. евро.

Ердоган изтъкна, че в условия на предизвикателства, като страни съюзници в НАТО, трябва повече от всякога да се подкрепяме. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм