Не искаме празни думи, искаме резултати.

Това заяви Ердоган пред репортери преди да отлети за Мадрид за срещата на върха на НАТО, която ще започне със срещата му с лидерите на двете скандинавски страни и западния отбранителен блок, съобщи АФП, цитирани от БГНЕС.

Анкара обвинява Финландия и по-конкретно Швеция, че предоставят убежище на кюрдските бойци, чието десетилетно въстание срещу турската държава е довело до смъртта на десетки хиляди хора.

Турското вето хвърля сянка върху началото на срещата на НАТО в Мадрид

Турският лидер също така призова двете скандинавски държави да отменят оръжейното ембарго, наложено на Турция през 2019 г. заради военната офанзива на Анкара в Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид, за да разговарят за руската инвазия в Украйна.

Чавушоглу критикува Швеция за пропуски в борбата срещу тероризма

Анализаторите смятат, че срещата може да изиграе решаваща роля за преодоляване на съпротивата на Турция срещу предложенията на Швеция и Финландия да се присъединят към западния отбранителен съюз в отговор на войната.

Двамата лидери са в хладни отношения от избирането на Байдън насам поради загрижеността на САЩ за човешките права при управлението на Ердоган.

Швеция предприе важни стъпки по изискванията на Турция за членство в НАТО

"Тази сутрин разговаряхме с г-н Байдън и той изрази желание да се срещнем тази вечер или утре. Ние казахме, че това е възможно", каза Ердоган.

Той говори пред репортери преди да отлети за Мадрид за разговори, които ще започнат със срещата му с лидерите на двете скандинавски страни и генералния секретар на НАТО.

Шведският министър на отбраната : Ще преборим ветото на Турция с дипломация

Турция е член на НАТО и може да наложи вето на кандидатурите на двете държави на срещата на върха.

"Ние сме 70-годишен член на НАТО. Турция не е страна, която случайно се е присъединила към НАТО", заяви Ердоган.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм