Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне днес в Мадрид с шведския министър-председател Магдалена Андершон и финландския президент Саули Нинистьо, за да обсъдят блокираните кандидатури на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Чавушоглу критикува Швеция за пропуски в борбата срещу тероризма

Ердоган, който в момента блокира двете кандидатури, обвини Швеция и Финландия, че подкрепят терористични групи, които са забранени в Турция. Той не показа готовност да направи компромис с позицията на Турция преди разговорите.

"Утре ще отидем на срещата на върха на НАТО в Испания и ще направим всичко необходимо в съответствие с правата и интересите на нашата страна", заяви Ердоган вчера, според правителствени източници.

Швеция предприе важни стъпки по изискванията на Турция за членство в НАТО

Той добави, че "лицемерието" по отношение на "терористичните организации" ще бъде обяснено на останалите лидери от НАТО с "документи, информация и снимки".

Ердоган обвинява Швеция и Финландия, че подкрепят Кюрдската работническа партия (ПКК) и базираната в Сирия кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара класифицира като терористични групи. Швеция и Финландия обаче оспорват турските обвинения.

Столтенберг: Опасенията на Турция за Швеция и Финландия трябва да се приемат сериозно

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще присъства на разговорите с надеждата да се избегне засенчването на първия ден от срещата на върха на НАТО от турското противопоставяне на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в алианса.

Лидерите на 30-членния отбранителен алианс се събират в испанската столица, за да приемат нова стратегическа концепция и да съгласуват планове за укрепване на източния фланг на НАТО в светлината на руската инвазия в Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм