Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази безпокойства около продължаващите сблъсъци в района на Запорожката АЕЦ по време на посещението си в Лвов днес, където разговаря с украинския президент Володимир Зеленски и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде Анадолската агенция.

Зеленски: Посещението на Ердоган е мощно послание за подкрепа

"Не искаме да преживеем нов Чернобил", заяви Ердоган, като добави, че по време на разговорите си днес е предал своите безпокойства. 

Турският президент каза също, че е изразил готовността на Анкара отново да се нагърби с посредническа роля. 

Ердоган отлетя за Лвов за среща с Гутериш и Зеленски

"Надявам се, че войната ще приключи на преговорната маса", посочи той, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Ердоган каза още на пресконференцията днес, че е споделил с украинския си колега готовността на Турция да окаже нужната подкрепа за реконструкцията на Украйна. 

В рамките на визитата Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена от войната, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Турция и Израел възобновиха пълни дипломатически отношения

В изказването си в Лвов турският лидер открои и значението на подписаното в Истанбул на 22 юли споразумение между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. 

"Целият свят започна да усеща положителните отражения на Истанбулското споразумение, което направи възможен безопасния износ на украинско зърно от Черно море към света", каза той. 

Турция и Пакистан подписаха споразумение, което цели да увеличи двустранната търговия

Ердоган заяви, че по време на разговора си с украински лидер е обсъдил с него всички аспекти на отношенията между двете страни и възможността за засилване на сътрудничеството при настоящите обстоятелства. 

"Отново заявихме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Споделихме дълбокото си огорчение от преживяваните човешки жертви", каза турският президент.

Ердоган изтъкна, че Турция от една страна полага усилия за прекратяване на военните действия по дипломатически път, а от друга - оказва подкрепа на своите украински приятели. 

Сирийските мигранти се връщат по родните си места заради скъпия живот в Турция

От началото на войната досега сме изпратили 98 тира с хуманитарна помощ за нуждите на украинския народ, посочи той.

По думите на турския президент Турция също така осигурява временно подслон на около 325 хиляди украински бежанци.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм