Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро критикува днес европейските страни, които според него защитават терористични организации като Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи Анадолската агенция.

"Когато гнездата на терора биват разрушавани, членовете на терористични организации открито изграждат лагери за себе си в някои страни", заяви президентът.

Ердоган обеща спад на инфлацията в началото на 2023 година

"Убийците, които са проливали кръвта на нашите граждани, са приемани в почти всяка страна в Европа, по-специално в лагера Лаврион в Гърция. Те могат да се разхождат наоколо свободно и да размахват оръжия", заяви Ердоган в Анкара днес.

Коментарите му идват ден след като полицейски служител беше убит, а друг беше ранен по време на атака на ПКК срещу полицейски участък в южния окръг Мерсин, отбелязва агенцията.

Ердоган свиква утре среща за руската платежна система „Мир“

Терористите представляват заплаха за мира и сигурността на западните страни, които защитават терористични групи, предупреди Ердоган, като добави, че очаква всички страни, особено съседите на Турция, да предприемат необходимите мерки срещу терористичните организации.

"Нарастващата защита на терористите от западните страни е преди всичко заплаха за техния мир и сигурност. Запомнете, змията в крайна сметка ще ухапе ръката, протегната към нея. Мястото на терористите не е по улиците, а в съдилищата и затворите, където ще платят за кръвта, която са пролели", подчерта Ердоган.

Турция продаде 20 дрона "TB2" на ОАЕ

Що се отнася до предполагаемото струпване на военна техника в Гърция, Ердоган изтъкна, че Анкара знае много добре "намеренията на тези, които провокират Гърция".

"Оръжията, струпани в Западна Тракия и на островите, нямат значение за нас, защото нашата сила е много по-голяма, но ние напомняме, че това е прикрита окупация", посочи президентът на Турция.

По-рано турски военни дронове заснеха кадри, показващи как Гърция разполага бронирана машини на островите Лесбос и Самос, което според Турция е нарушение на международното право.

Ердоган: Русия и Украйна се споразумяха да разменят 200 пленници

Анкара вчера извика гръцкия посланик и призова да се сложи край на нарушенията на егейските отрови и да се възстанови демилитаризираният им статут, посочи министерството на външните работи. Гърция отхвърли обвиненията и заяви, че стриктно се придържа към Лозанския мирен договор от 1923 г.

Също така в протестна нота до Съединените щати Турция призова за спазване на статута на източните егейски острови и подчерта, че трябва да бъдат взети мерки за предотвратяване на използването на оръжия там.

Анкара започва да плаща в рубли 25% от вноса на руски газ

"Мислите ли, че подкрепата на САЩ и Европа ще ви спаси? Не, няма", предупреди Ердоган.

Той добави, че Турция не иска да вижда Егейско и Средиземно "замърсени с човешка кръв, сълзи или враждебност". "Ние искаме мир и спокойствие с цялото си сърце", добави той.

Анкара иска стабилност и сигурност в региона, каза Ердоган и изрази желанието си споровете да се решават чрез диалог въз основа на международното право.

Среща Си-Ердоган: Засилване на политическото доверие

"Никога няма да се поколебаем да защитим интересите на нашата нация и на нашите братя кипърски турци в Синята родина", подчерта още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм