Слушателите на Дарик радио гостуват в града с име на царица -  Елена, за да станат съпричастни към празника, който еленчани отбелязват на Петровден и да научат новините от балканския град. 
Градската художествена галерия в Елена е един от обектите, включени в каталога на международния конкурс за най-красиви фасади „Life Challenge 2022”. Проектът за реставрацията на вековната сграда е дело на великотърновския арх. Милен Маринов. Впечатлени от възстановяването на галерията, организаторите на конкурса в България го изпращат във Валенсия, където е включен в луксозния каталог в категорията „Реновиране на исторически сгради”.


Какво свързва Елена с високото изкуство и как то влияе - това е темата на една от срещите в ефира. А поводт е първото издание на „Елена арт фест“ , което се състоя в началото на този месец под мотото „Дървото е живот“.Елена се превърна в място за творчество и иновация, разказа д-р Надежка Костадинова от Великотърновския университет.
И тази година Община Елена и Туристическо дружество „Чумерна – 1901“ организираха лятното издание на Празника на Еленския Балкан.В съботния ден на 25 юни се проведе поход от хижа „Горски дом“ до х. „Чумерна.

Седмица преди товя в село Блъсковци пък се състоя друг голям празник – две традиции в една, за да събере сред природата хора,носители на опит и умения от миналото и съвременници, коит искат да пеят и танцуват заедно, да творят и  да претворяват опита в настояще. Кметският наместник Катя Цветкова разказва за селото, за хората и поминъка им и за Празника на шарената черга със събор на народните читалища.
Като доказателство, че в Елена могат да пазят традициите, местни хора възстановиха третото по ред от общо петте черковища, намирали се във възрожденска Елена . Двете черковища, свързани с една от легендите за възникването на Елена, вече са възстановени. Едното се намира в местността Самуилец, а другото, наречено „Еленин гроб“ в местността Кръста. С водосвет, отслужен от архиерейския наместник протойерей Валентин Георгиев, на 18 юни бе осветено и третото черковище в централната част на града в така наречената в миналото Кметска махала.  Следващите черковища, които предстои да бъдат възродени, са тези в Костовската махала, както и това в Еловската махала в местността Колинката.
За опазването на нематериалното и духовно наследство в Елена не липсват примери. И един оттях е  историята и успехите на танцовата формация „Балканджийче” и нейния ръководител  Йорданка Грънчарова. Срещата с нея е след успошното представяне на децата в празника „Балканът пее и разказва” в Котел.
Един стожер на времето, обаче , вярно отмерва часовете на труд и отмора в живота на китния град. Това е градският часовник върху символа на града – часовниковата кула на Елена. Научете още за нея, в предаването на Дарик радио „Елена – градът с име на царица”.