Апелативният съд в Пловдив разреши изпълнението на Европеиъска заповед за арест на 23-годишен мъж от Пазарджик, разследван за съучастие в крупни финансови измами. Решението е окончателно и потвърждава напълно това на окръжните магистрати в Пазарджик.

През 2019 година Иван Тилев, възпитаник на Езиковата гимназия и свободно владеещ чужди езици, започва добре платена работа в колцентър към столичния офис на фирма с чуждестранно участие. Като агент на дружеството работата му е да дава финансови консултации на клиенти и да ги насочва да инвестират в различни финансови инструменти чрез различни специализирани платформи, всички базирани в чужбина. Собствениците на фирмата също са чужденци.

През лятото на миналата година в офиса идват полицаи и служиели на ГДБОП. Изземват къмпютри, техника, провеждат разпити на служители. Година по-късно Иван отива в полицията в Пазарджик да си поднови паспорта, а там го уведомяват за Европейската заповед и го арестуват, като след това му е наложено постоянно задържане под стража. 

Разследването се води в Германия, а заповедта е от Районния съд в град Бамберг, издадена е на 4 юли тази година. Тамошните криминалисти смятат, че Тилев и други агенти на фирмата са подвеждали клиентите да инвестират с обещания за висока доходност, а сумите всъщност са влагани в схеми за пране на пари. Разплитането на схемата започва, след като до Централния офис за борба с киберпрестъпленията в Бавария са получени 267 сигнала. 

Измамата е общо за 14 000 000 евро. В 21 от случаите клиентите били напътствани от Тилев. Щетите от тях са за 678 000 евро. Отделно има още два случая за ощо 19 500 евро. Младежът твърди, че нищо не подозирал, докато изненадващо не бил арестуван в Пазарджик. Иска да бъде съден в България и да не бъде екстредиран, а ако се докаже вина, да изтърпи наказанието си в родината, като се позова на Европейската конвенция за правата на човека - тя предвижда ​възможност за избор къде да бъде съден, а в случая българското правосъдие е по-благоприятно, докато в Германия се предвиждат до 15 години лишаване от свобода за подобни престъпления.

Според магистратите обаче това са аргументи по същество, а де факто за момента няма съдебен процес, само разследване, което се води изцяло в Германия и по което младежът трябва да бъде разпитан. 

Преди заседанието и по време н него десетки близки на младежа протестираха пред съда с искане той да не бъде екстрадиран.