Преподавателите от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ -Плевен, Станимир Донев и Десислава Маринова и дванадесетокласникът от същото училище Сашко Цолов представиха българската кухня в четвъртото издание на Кулинарния фестивал в побратимения град Бурса, Турция. На щанда на Община Плевен те поднесоха на многобройните посетители приготвените от тях в дните 26-28 септември северняшка лютика със свежо сирене, боб с манатарки и месена баница. Заедно с представители на побратимени с Бурса градове в Кипър, Беларус, Украйна, Китай, Молдова и Русия по време на събитието плевенските участници дефилираха в народни носии и готвиха супа на приятелството, в която според регламента добавиха чубрица като уникална българска подправка.

Ежегодният Кулинарен фестивал в Бурса събира над един милион посетители. Освен кулинарни специалисти в него участват производители на плодове и зеленчуци, млечни продукти, месни деликатеси, сладкиши, сувенири и др. 

Участието на екипа от Професионалната гимназия по туризъм се осъществи с подкрепата на Община Плевен, която съдейства и за демонстрация на българската кухня от представители на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен, миналата година. В духа на над двадесетгодишните партньорски отношения между Плевен и Бурса през м. май тази година отбор на плевенския волейболен клуб „Олимпиец“ участва и в турнир за момичета в турския град.