Във време на война трябва да предприемем още по-решителни, драстични мерки срещу дезинформацията, защото тя е заплаха за обществената сигурност, също както кибератаките. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова в онлайн среща с младежи.

Божидар Божанов: Ние сме на фронта на дезинформационната кампания

Тя поясни, че усилията за борба с дезинформацията не трябва да се превръщат в цензура, защото цензурата няма място в Европа. Трябва да отчитаме съществуването на дезинформацията и обществено известните личности трябва да съдействат.

„Дълго пренебрегвахме нуждата да обясняваме на хората ясно какво правим. Ако пространството не бъде наситено с достоверна информация, празнотата ще бъде запълнена от дезинформация“, посочи Йоурова.

„Не вярвайте на всичко, а проверявайте, не препращайте съобщения с вероятно фалшива информация“, призова тя. По нейните думи дезинформацията е насочена най-често срещу по-възрастните хора.

„За медиите (само) критично”: Пропагандата пакетира тревожността и я опакова в страх

Тя отбеляза, че ЕК влага средства за медийно ограмотяване на европейците.

Пропагандата на руския президент Владимир Путин с години се разпространяваше. От 2014 г., след руското нахлуване в Крим, наблюдавахме бърз ръст на дезинформацията, насочена срещу Украйна, за да я представи като агресор. Социалните мрежи са част от бойното поле и от военните усилия на Кремъл, заяви Йоурова.

Тя съобщи, че е помолила Гугъл да не дава пространство за подобно опасно съдържание. Йоурова посочи като най-отвратителен, по нейните думи, примера с постове за настройване на хората в ЕС срещу украинските бежанци. По нейните думи такива примери има в Чехия и Австрия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм