Радио диверсанти са осъществили проникване в мрежите за излъчване на неуточнен брой руски радиостанции и са излъчили обръщение на фалшив Путин или фалшифицирано обръщение на Путин, каквото руският държавен глава не е правил, съобщи ОфНюз. За провокацията призна лично говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Зеленски: Украйна е готова да започне контранастъплението си

„Президентът на Русия Владимир Путин не е правил екстрено телевизионно и радиосъобщения. Показаното в някои мрежи видео е хакерско проникване, специалистите вече работят по случая“, заяви през ТАСС Песков.

„Със сигурност не е правено обръщение. Действително в някои региони имаше проникване, в частност, зная, че е имало проникване в радио „Мир“ и някои мрежи. Сега всичко е ликвидирано и е взето под контрол. Службите изясняват въпроса“, допълни представителят на Кремъл.

Путин и Зеленски ще посетят Турция

Държавната РИА Новости също информира, че в понеделник сутринта на много честоти е било транслирано „Обръщение на президента на РФ Владимир Путин“. Агенциите не съобщават какво е било съдържанието на фалшивото обръщение, но текстът му стана известен благодарение на бдителни граждани, които го записали и го разпространили в Телеграм.

Експлозии разтърсиха Киев

В запис на канала „На видеото се вижда“ се вижда радиоприемник в кола и се чува глас, който без експертиза не може да бъде различен от този на Путин. Гласът, който си звучи като на Путин с характерното предихание, казва:

„Съграждани, братя и сестри. Днес в 4 сутринта украинските украинските войски, въоръжени до зъби от блока на НАТО, със съгласието и при подкрепата на Вашингтон нахлуха на територията на Курска, Белгородска и Брянска области. Нашите граничари и въоръжените сили дават достоен отпор на превъзхождащите ги сили на агресора. На територията на Курска, Белгородска и Брянска области с мой указ е въведено военно положение. Също днес ще подпиша указ за всеобща мобилизация (тук се чувства женски глас да казва аналог на българското „е&а си), тъй като за победа над опасния коварен враг ще е необходимо да обединим всички сили на Руската федерация. Моля жителите на Курска, Белгородска и Брянска области да се евакуират в навътре в територията на Русия, като се съблюдават ред и спокойствие и безпрекословно изпълняват указанията на военните власти, за да дадат възможност на армията на Русия да защити руската земя от украинските нацисти. Врагът ще бъде разбит. Победата ще бъде наша!“.

Шолц е готов да говори с Путин за Украйна, “когато моментът е подходящ“

По-рано днес на хакерски атаки бяха подложени почти всички кабелни оператори в Кримския полуостров. По телевизионните канали вървеше видеоклипът на Министерството на отбраната на Украйна за това, че контранастъпателната операция на ВСУ срещу руския агресор ще започне без предупреждение. Властите в анексираният Крим трябваше да изключат мрежите, за да спрат достъпа на виртуалните диверсанти до тях.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм