Специалният гост на Симфониета Враца Дучо Белуфи  е вече във Враца и репетира за предстоящия концерт на 30.11 в градската зала.

Концертът носи името „НЕПОЗНАТАТА ГЕРМАНИЯ“. "Очаква ви една вълшебна музикална четвъртък-вечер, с красиви произведения за виола и оркестър", това гласи поканата от организаторите. 

Ще имаме възможността да се насладим на майсторските му изпълнения на К. Щамиц – Концерт в ре мажор за виола и оркестър, оп. 1 и П. Хиндемит – „Траурна музика“ за виола и оркестър (премиера за гр. Враца), заедно със Симфониета-Враца, под диригентската палка на Христо Павлов.

В програмата на концерта  ще чуем още: Л. Шпор – Симфония № 1 (премиера за България).

Дучо Белуфи – цигулар и виолист, завършва цигулка в Милано при Феличе Кузано. След това следва в  Консерваторията в Женева под ръководството на Корадо Романо. В Музикалното училище във Фиезоле учи камерна музика при Норберт Брайнин, Стеван Георгю, Дарио Де Роза и Томас Брандис. Учи струнен квартет при Франко Роси.

 През 1997 г. той печели Международния конкурс в Театро „Ла Скала“, завършвайки на първо място сред допуснатите кандидати, позиция която заема и до днес.

Завършва виола с отличие през 2008 г. под ръководството на Нобуко Имаи в Сион и Уилфред Стреле в „Моцартеум“ в Залцбург.

През същата година печели Конкурса за прима виола в Театър Сан Карло в Неапол.

През 2009 г. печели прослушванията като водач на виолите в Кралския шотландски национален оркестър в Глазгоу, а през септември 2011 г. в Лондонския филхармоничен оркестър.

След това е поканен да си сътрудничи с Camerata Ensemble към Берлинската филхармония. През 2012 г. той се класира като първа виола) в оркестъра на Арена ди Верона. През 2014 г. печели позицията на Прима Виола Солист в Театър Лисеу в Барселона.

Като виолист е свирил и записвал квартети с флейта на Моцарт с Франко Гули и сър Джеймс Голуей, изнасял е концерти със Салваторе Акардо в струнен квинтет.

Това е второто гостуване на музиканта в България. Първият му концерт в София е бил заедно с камерния състав на "Ла скала" в участие заедно с прочутия  пианист и контрабасист Емануеле Петрани.

Ето какво разказа за жизнения и творчески си път маестро Белуфи за слушателите на Дарик радио:

"Аз свиря на цигулка и виола,  имам различни позитивни отзиви като първа цигулка на оркестъра на Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Лондонската филхармония, театър Лисео на Барселона.

Гостувал съм на такива известни и хубави места, кое от кое по-хубави с отлични оперни театри.

Голямата ми страст е цигулката. Престижната ми постоянна работа е в театъра  на Миланската "Ла скала". Близките ми ме убедиха, че е добре за мен да остана там.

 Предпочитам да свиря на цигулка. Усещането за мен е нейната топла вибрация, мекия звук, както и това, че всеки музикант има свое предразположение  към аранжимента за цигулката. Казват, че съм добър с този инструмент и музицирам с лекота.

Много късно е дипломирах в Милано и Женева със виолата, а след това се дипломирах в Специя с цигулката и ме взеха да свиря след конкурс в Сан Карло на Неапол.

С цигулката имам репертоар  от класициите, не толкова в епохата на Романтизма.  Предпочитам класиката на Хайдн, Моцарт, Ставиц и епохата на Новеченто  като Хиндемит с неговите шедоври, както и на Б. Барток".

- Какво ще представите в предстоящия концерт?

Ще изсвиря творба на  К. Щамиц – Концерт в ре мажор за виола и оркестър – това е една  от важните творби, които се свирят на конкурсите за цигулка. 

 И едно кратко произведение на П. Хиндемит - „Траурна музика“ за виола и оркестър (премиера за гр. Враца) .

В миналото, когато в тези дни умира Карло III,  авторът е в Лондон  и за една нощ той композира една елегия за смъртта на Карло III, която е много фина и чувствена.

- Каква музика предпочитате на свирите-от кои автори?

- Всеки композитор  има своята красота. Подходящи за моята чувствителност са  БАХ, Моцарт.

След това, да не забравяме големите квартети на Бетховен, истински шедоври. Бетовен е като мярка за всички неща, музиката му е прекрасна и се харесва на всички. Бетовен показва, че в човешкото се проявява мярката за всички неща. У Бетовен може да се открие силата на човека, който притежава   божествената искра.

Докато Моцарт е вече  един ангел за всички и всичко – той е музикантът създал райска музика за нас. 

- Маестро, отправете един поздрав към хората от нашия град. Тази вечер пред очите ви запалиха светлините на Коледната елха.

- Намирам, че сте много гостоприемни, топли и климатът в оркестъра е много конструктивен. В един провинциален град Христо Павлов е създал такъв оркестър. Явно е имало необходимост от това.

Концертът е начин да се открият хората помежду си, да усетят емоцията на музиката.

Елате, за  да чуете концерта ни, направили сме всичко, което можем да сторим за този кратък период от време.

Очакваме вашата поддръжка, елате повече хора, защото музиката прави добро за душата.

.