Максималната субсидия за стопанство да бъде 100 хил.евро, за да се регулира дисбалансът в сектор земеделие, предвиждат промените, записани в коалиционното споразумение на управляващото мнозинство, които  са част стратегическия план за управление на селското стопанство. През следващите години ще се предвидят повече средства за инвестиции, както и за стопанствата, които произвеждат пресни плодове и зеленчуци. Това съобщи пред Дарик радио Росен Костурков, член на Комисията по земеделие и храни.  

През новия програмен период се очаква европейско финансиране в размер на 7,5 млрд.лв.  Стремежът е субсидиите за производство на плодове и зеленчуци да достигнат 100% от средните нива на тези в страните от Европейския съюз. Разработва се и регулаторна рамка в полза на малките стопани и домашно произведените  храни.

Наред с помощите, които се изплащат на площ, ще се дават субсидии и за бързо подпомагане, които ще са обвързани с реализираната продукция, като бъдат определени минимални и максимални количества добив. Целта е рязко да се смени фокусът в сектора и той да бъде насочен приоритетно към увеличение на производството и реализацията на българските продукти, както и към стимулиране и регулиране на домашно произведените храни. Освен горна граница на директните плащания е предвиден и таван на компенсациите.

Средствата в земеделието не са управлявани добре до момента, проверяват се и злоуотреби с помощите, съобщи още депутатът от Пловдив област Росен Костурков.

През 2022 г. субсидиите ще се изплащат без закъснения, съгласно обявения график, потвърди той. Обсъжда се и създаване на Закон за браншовите организации.