Не е далеч времето, когато професионалисти в много области ще бъдат заместени от изкуствения интелект, каза в интервю за Дарик  доц. д-р инж. Христо Ненов, заместник-ректор „Научна дейност и електронно управление” в Техническия университет във Варна.

„Предимствата на изкуствения интелект са, че чрез него започваме да си вършим работата изключително бързо, което спестява време и пари. Собствениците на компании виждат начин да намалят разходите за заплати и да увеличат печалбите.  Когато се появи търсачката на Гугъл, хората понамалиха процеса на собствено мислене и започнаха да чакат наготово резултати. В момента се наблюдава същото, но в по-висока степен, което е недостатък. В момента всяка професия пробва дали може да решава проблемите си с изкуствен интелект. Не е далечен моментът, когато професионалисти в дадена област ще бъдат заместени от него. Човешкият гений в определени моменти в историята измисля инструменти, които тотално променят живота.  Ако гледаме историята, би следвало да замени някои професии. Дали е хубаво или не – това е друг въпрос. Подмяната ще стане бързо там, където резултатът на отговорите е еднозначен. Дотук няма такъв изкуствен интелект, който да генерира перфектния код. Ако човек няма знанията, той няма да разбере, че върнатият му код не е добър”.

Според доц. Ненов много малко хора в момента знаят как ще се развие изкуственият интелект.

Голяма част от технологии се разработват с цел да обслужват военните. Когато те сметнат, че нещо вече не им върши работа, то се пуска за масовия потребител. Вероятно е изкуственият интелект да е в много по-напреднала фаза, която не познаваме. Ще стане страшно, когато изкуственият интелект бъде комбиниран с квантови компютри. Мисля, че малка група хора на планетата знаят какво предстои”.

Изкуственият интелект се самообучава от информацията, която му се подава, допълни  доц. Ненов.

„ChatGPT е езиков модел, който служи за връзка с истинския изкуствен интелект. OpenAI е разположен в компания в САЩ, която вече не е самостоятелен играч. Гугъл, Майкрософт и Амазон се опитват да я конкурират. Идеята за изкуствения интелект е той  да се учи от информацията, която му се подава. Ако има въпроси, за които няма информация, тогава сработват други алгоритми. В първите версии се самообучаваше от въпросите на потребителите.  Заради въпроси  „как да ограбя банка” или „как да направя атомна бомба” разработчиците позаключиха отговорите”. 

Целият разговор с доц. Ненов е прикачен.