Настъпи сезонът на респираторните вируси, очаква се у нас да влезе и новият подвариант на Омикрон – „Пирола“ (или ВА.2.86), регистриран досега в над 20 държави. “Отчитаме нарастване броя на изследванията за COVID-19, съответно расте и броят на позитивните резултати”, казва началникът на Лабораторията по вирусология при УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив доц. д-р Мария Атанасова. 

Лабораторията постоянно следи, събира и изпраща до НЦЗПБ-София пациентски проби за изследване на нови варианти на COVID-19. Медиците допускат, че „Пирола“ може да предизвика осезаема епидемична вълна, вероятно през ноември, а в края на януари у нас обичайно се наблюдава и пик на грипа.

Симптомите на инфекцията, която ВА.2.86 причинява, остават същите: висока температура, възпалено болезнено гърло, главоболие, мускулни и ставни болки, хрема, кашлица, отпадналост. Промените в обонянието и вкуса не са задължителни. Не са докладвани към момента и смъртни случаи. 

“Съществува въпросът доколко преболедували и ваксинирани са защитени от новия подвариант. Но тъй като много хора вече са прекарали ковид, някои дори 2-3 пъти, а други си поставиха ваксини, счита се, че вече има създадена значителна имунна прослойка в обществото, която ще е по-устойчива и на ВА.2.86”, казва доц. Атанасова. 

Най-защитени ще бъдат онези, които са преболедували сравнително скоро, до 1 година, от предишни подварианти на Омикрон и ваксинираните с адаптирана за Омикрон ваксина. Както и досега, рискови групи да се разболеят по-тежко са възрастните хора, тези със сериозни заболявания на сърдечно-съдовата и/или дихателната система, диабетиците и лицата с подтиснат имунитет.

При подвариант ВА.2.86, ако антигенният тест се направи твърде рано в хода на заболяването, може да се получи фалшиво-отрицателен резултат, поради все още малкото количество вирусен антиген в секрета. “По-чувствителен е PCR методът. Лабораторията ни е оборудвана с автоматизирана PCR апаратура и резултатите се получават в рамките на 20 минути”, казва още доц. Атанасова. 

„Всеки зимен сезон обичайно циркулират и други респираторни вируси и ранната им диагностика е важна за навременно и адекватно лечение“, заяви доц. Атанасова.

За отбелязване е, че бъдещето принадлежи на молекулярно-генетичните методи (като мултиплексния PCR), които са на път да станат водещи в диагностиката на респираторните инфекции, позволявайки само в една пациентска проба да бъдат идентифицирани широк спектър вирусни, бактериални и гъбични патогени. 

Лабораторията по вирусология като част от структурата на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив е отворена за всички. Желаещите да се изследват могат да бъдат насочени от личен лекар, от инфекционист, пулмолог или друг специалист, но могат да дойдат и по собствено желание, допълни доц. Атанасова.