Прекомерната употреба на електронни устройства води до екранна зависимост – проблем, който при децата може да доведе до тежки последици. Това показват проучванията на невробиолога д-р Стоян Везенков. Като ръководител на Изследователски център за приложни невронауки, специалистът проучва проблема от години.

Има хора, които прекарват по 10 часа пред екрани и не развиват този синдром, тъй като това им е работата. За деца до 3-годишна възраст обаче употребата на екрани е погром за развитието им. Затова даването на електронни устройства на деца под 3 години трябва да се криминализира, заяви д-р Везенков на публична лекция във Варна, посветена на проблема.  

Прекомерният престой пред екрана може да доведе до директна промяна във функционирането на мозъчната кора, показало е изследване на трима геймъри още през 2015 г. Мозъкът на дете с екранна зависимост изостава в развитието си с няколко години, изтъкна специалистът.

Заради употребата на устройства децата късно проговарят, а след това им става трудна преработката на всякакъв див езикова информация. Екранната зависимост води и до проблеми със съня и дефицит на вниманието.

Децата спират да четат не защото не им е интересно, а защото им е трудно, смята невробиологът.

Сред основните симптоми на екранна зависимост са апатията и депресивността. Другите са трудно заспиване, кошмари и говорене насън, лицеви тикове, хиперактивност, агресивност и раздразнителност при отнемане или спиране на екрана, нежелание за учене, слаб интерес към игри и живо общуване с връстници и  самоизолация тип "аутсайдер".

Още по темата ще откриете в прикаченото аудио.