Наредбата за насърчаване на раждаемостта в община Пазарджик, която предвиждаше семействата да получават подкрепа до 4000 лева за дете, не беше одобрена от съветниците. Тя получи едва 16 положителни гласа, а 14 души се обявиха против. Причината за този вот е, че в текстовете бяха забелязани доста дискриминационни елементи. Така документът де факто не беше отхвърлен, но се върна за праработване.

При представянето на предложението вносителят Георги Коприщенов от „Новото време“ обясни, че по време на обсъждането в комисии текстовете са претърпели известни промени. Една от тях - да влезе в сила от началото на 2025 година, а не от средата на настоящата, тъй като в сегашния бюджет не са предвидени средства. Отпаднало е и изискването детето да е родено  в Пазарджик, тъй като на някои майки по медицински причини им се налага да отидат във високоспециализирании болници, най-често в Пловдив или София.

При дискусиите в Пленарната зала обаче се оказа, че новите правила са дискриминиращи. Най-високите суми е предвидено да получават родители с висше образование, докато необразованите двойки нямат почти никакъв шанс да получат подкрепа. Както и самотните или овдовелите родители, при които актив се смята само за един човек и няма как той да достигне минимума от 29 точки.

Съветничката д-р Елисавета Георгиева, която е дългогодишен акушер-гинеколог, посочи за пример Бил Гейтс, който е напуснал университета и не е завършил висше образование, но това не му е попречило да стане един от най-успешните хора в света. Лекарката риторично попита дали хората с по-ниско образование обичат по-малко децата си, отколкото висшистите. И дали се нуждаят от по-малко средства за отглеждането им.

Чуха се и мнения, че насърчаване на раждаемостта може да се постигне не с еднократно подпомагане, а с осигуряване на добри условия за труд и достойни възнаграждения - липсата на тези условия кара младите хора да се изселват в големите градове или чужбина - проблем, за чието решаване явно не е правено достатъчно през годините назад.