Ново проучване установява, че динята е доста уникален плод - съдържа различни съединения, които са от полза за множество телесни области. От ползи за сърдечносъдовата система до подобряване на метаболитното здраве - динята може да предложи на всекиго по нещо здравословно, пише "Стъди Файндс".

Извършеният от екип от Илинойския технологичен институт в Чикаго обстоен преглед на изследването заключава, че редовното включване на динята в хранителния режим може да допринесе за подобряване на общото здравословно състояние.

Сините сливи пазят възрастните жени от изтъняване на костите

"Изследванията разкриват потенциала на динята за укрепване на здравето. Настоящият преглед предоставя доказателства, че приемът на диня и добавката цитрулин понижават кръвното налягане при изпитвания върху хора.

Въпреки че са необходими още изследвания, въз основа на данните, които прегледахме и докладвахме в предклинични модели, се очертават благоприятни ефекти върху липидите/липопротеиновия метаболизъм", казва водещият автор д-р Брит Бъртън-Фрийман в съобщение за медиите.

Най-новите изследвания разкриват, че дините съдържат аминокиселини, антиоксиданти, минерали и основни витамини. По-конкретно, динята предлага две различни аминокиселини, известни като цитрулин и аргинин.

Диетичните храни може да са с обратен ефект

Учените смятат, че и двете аминокиселини са "прекурсори" на азотния оксид, който е неразделна молекула, когато става въпрос за контрол на кръвното налягане, намаляване на липидите и контрол на глюкозата.

Полифенолите и каротеноидите, особено ликопенът, също се намират в голямо количество в динята. Авторите на изследването обясняват, че ползите от азотния оксид на цитрулина и аргинина, съчетани с биоактивността на полифенолите и каротеноидите, показват, че дините вероятно са ефективен начин за подпомагане на нормалното кардио-метаболитно здраве.

Изследователският екип анализира данни от предклинични и клинични изпитвания, публикувани за дини в периода 2000-2020 г. Основната им цел е била да проучат връзката между консумацията на дини и нивата на цитрулин върху последващите резултати за сърдечносъдовото и метаболитното здраве.

Около 6% от смъртните случаи в света са свързани с ниска физическа активност

Освен това учените са си поставили за цел да идентифицират всички специфични диетични насоки за консумация на дини, които ще доведат до желаните здравни резултати по възможно най-ефективен начин.

Като цяло изследователите стигат до заключението, че динята осигурява "комбинация от хранителни вещества и фитохимикали, които работят по множество механизми за предизвикване на биологични ефекти". Важно е да се отбележи, че цитрулинът, аргининът, калият, магнезият, ликопенът и полифенолите са неразделна част от тези ползи за здравето.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи идеалният размер на порцията диня за различните възрасти, демографски характеристики и други фактори.

Проучването също така показва, че динята може да бъде от полза и за различни допълнителни функции на организма, като например здравето на мозъка и контрола на телесното тегло. Все пак общото послание е ясно: динята има чудесен вкус и е полезна за организма ни. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук