Известно е, че сините сливи са полезни за червата, но изследване на специалисти от университета на щата Пенсилвания установи, че те пазят и костите, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".
Авторите на изследването са установили, че сините сливи могат да предотвратят или забавят загубата на костна тъкан при жените след менопауза поради способността си да намаляват възпаленията и оксидативния стрес, които допринасят за загубата на костно вещество.
Диетичните храни може да са с обратен ефект
"При жените в постменопауза по-ниските нива на естроген може да отключат ръст на оксидативния стрес и възпаленията, което увеличава риска от отслабване на костите и последващи фрактури", каза Кони Роджърс, преподавател по науки и психология на храненето.
"Включването на сини сливи в хранителната диета може да помогне за защита на костите, като забави или обърне този процес".
Около 6% от смъртните случаи в света са свързани с ниска физическа активност
Сините сливи съдържат минерали, витамин К, феноли и диетични фибри.
За изследването са анализирани резултати от 26 предклинични проучвания и две клинични изследвания.
При клиничните тестове е установено, че приемът на сто грама сини сливи днeвно за период от една година подобрява костната плътност на ръцете и долната част на гръбнака и намалява признаците на костна резорбция.
Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Адвансис ин нютришън".
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts
Следете най-актуалното от деня и на страницата ни във Фейсбук