На юг от Чехия няма Протонен център в Европа и той е изключително нужен, не само за България, но и за страните от целия  Балкански полуостров. 

Категорично мнение изрази по темата на Дарик кандидатът за народен представител от ПП-ДБ Димитър Найденов. Протонният център е крайно нужен особено за лечението на деца с деликатна локализация на тумори - в главата, черепа, гръбнака..., подчерта той.

Найденов отбеляза, че още преди 4 години, група учените в България са представили абсолютно завършен и финансово обоснован проект. Има решение и на Общинския съвет в Бургас за изграждането на центъра в морския град.

В Европа има 25 протонни ускорители и само 5 от тях са в столиците на съответните държави. Бургас е изключително подходящ за създаването на такъв център за лечение, защото градът е и най-малко рисков от земетресения и природни катаклизми - важно изискване за огромното съоръжение, обясни Димитър Найденов.

Разходите за лечение на пациенти, които се изпращат в страни от ЕС, по данни на НЗОК, са изключително високи, а инвестицията за изграждане на Протонен център у нас ще се възвърне до 5 години от старта на центъра.

Необосновани амбиции, грандомани и нечисти търговски интереси с години спират развитието на медицината и детското здравеопазване у нас, коментира пред Дарик Димитър Найденов и призова тези, които не искат да помогнат, поне да не пречат за реализирането на проекта.

Слушайте "Темата на Дарик" в седмичната програма днес от студиото в Пловдив, малко след 10 ч. сутринта.

***

Димитър Найденов е предприемач, с тридесетгодишен опит в сферата на туризма,  създава и развива проекти, които осигуряват десетки работни места. Найденов е депутат в 45-ото, 46-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Преди това е общински съветник от листата на „Демократична България“ в град Бургас.