Римски ястия и ритуали, пресъздаващи колорита на Империята ще оживят археологическия резерват Деу̀лтум край Бургас тази събота.

На място ще бъдат приготвени традиционни хлябове, а изкусни готвачи ще открехнат вратата на римската кухня за посетителите.

Чуйте подробностите в звуковия файл: 

В Римската империя се ражда първата голяма европейска култура на храненето. Именно тя е в основата на прочутата по цял свят днес италианска кухня. В империята било открито дори бързото хранене, осъществявано навремето в Рим и големите градове в така наречените „тратории“. 

Един от най-прочутите изследователи на кухнята тогава е Марк Гавий Апиций, живял по времето на император Тиберий, той е автор на „De re coquinaria“ („За готварското изкуство“).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм