
Римски ястия и ритуали, пресъздаващи колорита на Империята ще оживят археологическия резерват Деу̀лтум край Бургас тази събота.
На място ще бъдат приготвени традиционни хлябове, а изкусни готвачи ще открехнат вратата на римската кухня за посетителите.
Чуйте подробностите в звуковия файл:
В Римската империя се ражда първата голяма европейска култура на храненето. Именно тя е в основата на прочутата по цял свят днес италианска кухня. В империята било открито дори бързото хранене, осъществявано навремето в Рим и големите градове в така наречените „тратории“.
Един от най-прочутите изследователи на кухнята тогава е Марк Гавий Апиций, живял по времето на император Тиберий, той е автор на „De re coquinaria“ („За готварското изкуство“).
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts
Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук
За забавни видеа ни последвайте в TikTok
Следвайте ни и в Инстаграм