Депутати от парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии изразиха опасения, че българските институции отново могат да станат обект на хакерска атака, след решението на парламента страната ни да предоставя оръжия за Украйна.

Божидар Божанов от „Демократична България“, който е и бивш министър на електронното управление в кабинета „Петков“ изрази опасение, че ще има втори опит за кибератаки. По думите му все още някои сайтове на институции не са добре защитени.

Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна

От своя страна служебният ресорен министър Георги Тодоров, който отговаряше на депутатски въпроси в Комисията, отбеляза, че не могат да прогнозират колко силни ще бъдат потенциалните нови заплахи, но защитата е постоянна.

По думите му едно от най-големите предизвикателства пред електронното управление е липсата на кадри, тъй като добре подготвените специалисти предпочитат да се развиват в частния сектор, където заплащането е далеч по-атрактивно.  

Димитър Стоянов: Скоро ще дадем конкретика за въоръжението, което ще предоставим

По-рано в четвъртък парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна. Със 175 от гласовете на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“, решението бе подкрепено. „Против“ се обявиха от БСП и „Възраждане“. По време на гласуванията от левицата издигнаха листове с надпис „Не на оръжията! Мир“.

Дебатът за общ проект на решение за оказване на военна помощ за Украйнапродължи повече от три часа. Проектът на решение е изготвен на съвместно заседание на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика. Той обединява проектите за решения, внесени от ПГ ГЕРБ-СДС и този на „Демократична България“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм