Намаляването на цената на горивата с 73 стотинки на литър може да се приеме като нерегламентирана държавна помощ и да бъде санкционирано от Европейската комисия, коментира премиерът Николай Денков. Той уточни, че е важно данъците от свръхпечалбите на Лукойл да влязат във Фонда за енергийна сигурност до края на годината, а след това ще трябва да се прецени как точно да бъдат използвани.

Премиерът допълни, че към момента няма сключени дългосрочни договори за внос на неруски петрол, така че да се обезпечат нуждите на страната, затова дерогацията трябва да остане както е заложено до края на октомври 2024 година.

Премиерът Николай Денков изрази скептицизъм по отношение на намаляването на цената на горивата със 73 стотинки на литър под формата на компенсации за гражданите.

Денков коментира и идеите за отмяна на дерогацията преди октомври догодина. Според него това е нереалистично

Премиерът уточни, че рафинерията на Лукойл може да работи и с неруски петрол, но за целта са нужни дългосрочни договори, каквито към момента няма сключени, а изискват месеци преговори. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм