Няма да се правят компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС при ротацията. Това заяви Денков, който отговаря на живо във Фейсбук на въпроси на граждани и медии по повод 7 месеца от началото на мандата на настоящия кабинет. Министри ще бъдат сменяни само, ако и Николай Денков, и Мария Габриел са съгласни, че е необходимо. Той уточни, че едва след като има разбирателство между тях, темата за бъдещия състав на правителството ще бъде обсъдена и с лидерите на партиите. Президентът Румен Радев трябва ясно да каже пред българския народ, че без редовни правителство и парламент България нямаше как да бъде приета в Шенген дори и по въздуха и по морските граници. Така че, това е постижение на правителството и на НС и според него, всякакви критики от страна на държавния глава в това отношение, са некоректни.

Премиерът е категоричен, че няма промяна в договорката за ротацията и напомни, че ПП-ДБ са настоявали Асен Василев да е втори вицепремиер в настоящото правителство, но това не е възприето от ГЕРБ-СДС тогава. Сега те правят такова предложение затова, поясни той и, ако държат, няма нищо лошо Василев да бъде втори вицепремиер. 

На въпрос Никола Минчев или Атанас Атанасов трябва да бъде председател на Народното събрание, Денков каза, че той няма съмнение, че и двамата биха се справили с тази роля.

По отношение на приемането ни в Шенген и по отношение на сухопътните граници Денков коментира, че е реалистично датата за това да бъде в края на тази година или в началото на следващата. Той коментира и въпроса за притока на мигранти.

Малко след събитието във ФБ започна заседанието на МС, този път без традиционните встъпителни думи на премиера.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм