Подкрепата и помощта за Украйна и борбата с нелегалната миграция и трафика на хора са сред основните теми, които са обсъдили премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и британският външен министър Дейвид Камерън, който е на посещение в България.

Това стана ясно по време на съвместно изявление в МС. Тема на разговорите са били още хибридните атаки и дезинформацията, както и диверсификацията на газовите доставки. От София външните министри на България и Великобритания призоваха Конгреса на САЩ да одобри пакета финансова помощ за Украйна.

В центъра на дискусията са били теми от общ интерес, сред които подкрепата за Украйна: "Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос, това е въпрос, който ще предопредели историческите събития през следващите десетилетия. Затова е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим Русия да спечели тази война", заяви Денков.

Обсъдена е и темата за миграцията, която премиерът определи като проблем от най-високо ниво за Европа:“Знаете, потърпевши сме ние, не толкова в количеството на мигранти, колкото това, че в известен смисъл станахме жертва на проблемите които срещат големите европейски държави.”

България е важен партньор на Обединеното Кралство, съюзник в рамките на НАТО, посочи на свой ред британският външен министър Дейвид Камерън:“Тази сутрин прекарахме прекрасни разговори по отношение на подкрепа за Украйна, която се бори с агресията на Путин, с незаконната агресия. Нищо не е по-важно от гледна точка на европейската сигурност. Имаме икономическите, имаме военните и дипломатическите възможности. Знаем, че сме прави в битката с тази незаконна агресия", отбеляза Камерън.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм