Слънчево настроение, ведра музика и неизменният училищен звънец посрещнаха учениците в началото на новата учебна година. 57 хиляди първокласници тръгнаха на училище днес от общо 702 хиляди ученици.

"15 септември и 24 май са двата дни, които отличават България в целия свят с това, че казват, че образованието, науката и културата са същността на България. Няма друга държава в света, която да ги празнува по този начин". Това каза премиерът Николай Денков пред учениците, родителите и учителите на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София, чиито възпитаник е и той и където присъства на официалното откриване на новата учебна година. Денков честити празника на учениците и учителите и разказа за своя първи учебен ден в гимназията.

 "Днес вие започвате едно голямо приключение, което ще е изпълнено с много предизвикателства, игри, откриване на нови неща и знание за света около вас", каза в приветствието си по случай първия учебен ден министърът на образованието и науката Галин Цоков.

В 43 държави още 30 хиляди български деца ще се учат в неделни училища и в две български държавни училища. Тази година първокласниците в местата за лишаване от свобода са 65 от общо 804 ученици в системата на затворите.

След официалната церемония в НПМГ пред журналисти Денков потвърди, че са изпратили вариант на текст за коалиционно споразумение, което в момента се обсъжда.

"Важно е да имаме подкрепа в Народното събрание, която да съответства на целите на програмата, която изпълняваме. Работи се по законодателната програма и ако това продължава, аз не виждам причини за притеснения", заяви още министър-председателят.

Ненамесата отвън в работата на министрите е част от разделението на властите, подчерта той. „Когато министрите взимат важни решения, те трябва да бъдат обсъждани с мен. Никой не може да командва министрите отвън", добави още премиерът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм