Процесът срещу петимата българи, обвинени в шпионаж в полза на Русия във Великобритания, ще започне през октомври 2024 г., съобщи съдия от лондонския съд "Олд Бейли", цитиран от Ройтерс и БТА.

Тримата мъже и двете жени са обвинени, че между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. са участвали в заговор за "събиране на сведения, предназначени да бъдат от пряка или косвена полза за врага, за да се навреди на сигурността и интересите на държавата".

През февруари британската полиция арестува Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова. В жилищата на Русев, Джамбазов и Иванова бяха открити фалшиви документи за самоличност.

45-годишният Орлин Русев, Бисер Джамбазов (42 г.), Катрин Иванова (32 г.), Иван Стоянов (31 г.) и Ваня Габерова (29 г.) са български граждани, които са живели в Лондон и Норфолк.

Днес те се явиха в "Олд Бейли" по видеовръзка само за да потвърдят самоличността си.

Съдия Джереми Бейкър постанови, че друго дело, подсъдими по което са Русев, Джамбазов и Иванова – обвинени и в престъпления, свързани с документи за самоличност – трябва да бъде гледано по същото време, когато се гледа и това за шпионажа. 

Съдията насрочи първо заседание по делото за октомври 2024 г. Очаква се то да продължи около четири месеца.

Според прокуратурата петимата обвиняеми са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и вражеска дейност в полза на Русия по отношение на конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

Българите бяха официално обвинени на 26 септември в съда в Уестминстър в “заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата”.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм